• 4 duże pomidory
  • 4 jajeczka przepiórcze
  • 10 dag sera żółtego
  • 10 dag boczku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku

Pomidory umyj i osusz, ostrym nożem odkrój wierzchy. Wydrąż miąższ, posiekaj. Czosnek przepuść przez maszynkę. Drobno pokrojony boczek podsmaż na patelni, dodaj posiekany miąższ i czosnek. Przypraw solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią, wymieszaj dokładnie. Farszem napełnij pomidory do 3/4 wysokości, na wierzch każdego wbij jajeczka, posyp drobno żółtym serem. Pomidory ułóż - każdy osobno - na posmarowanej olejem folii aluminiowej z podwyższonym brzegiem. Piecz na grillu ok. 20 min.