Składniki na 12 porcji: 

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 1/2 kg mąki
  • 10 dag cukru
  •  łyżeczka soli
  • szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 dag drożdży 
  •  mąka do podsypania

Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do dołka, dodać połowę cukru, sól i wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Zmiksować i odstawić jeszcze na 20 minut. Krótko wyrobić, podsypując mąką, i odstawić na kolejne 25 minut. Winogrona umyć, oderwać od łodyżek i ew. usunąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na prostokąt większy od blachy; nałożyć tak, aby z obu dłuższych stron blachy wystawało 15-20 cm ciasta. Wyłożyć 3/4 winogron i posypać połową pozostałego cukru. Polać połową oleju. Wystającymi brzegami ciasta przykryć owoce. Resztę winogron rozłożyć na cieście. Posypać resztą cukru, polać olejem. Piec 20 min w temp. 180°C. Obniżyć temperaturę do 150°C, przykryć folią aluminiową i piec dalsze 10-15 minut.