Kwas chlebowy jest napojem znanym u nas już od średniowiecza i zaliczanym do napojów bezalkoholowych, choć zawiera małą ilość alkoholu. Jak sama nazwa wskazuje wytwarzany jest z chleba w procesie fermentacji i uzupełnia się go cukrem, drożdżami, a także rodzynkami.

Napój ten doskonale gasi pragnienie, jest bardzo orzeźwiający, ale ma też szereg pozytywnych właściwości na nasz organizm. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia on odporność, picie go regularnie zmniejsza ryzyko przeziębień. Bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w kwasie chlebowym wpływają bardzo dobrze na układ trawienny – wspomagają trawienie, przemianę materii i niwelują zaparcia. Dodatkowo picie kwasu chlebowego poprawia kondycję skóry i wspomaga leczenie cukrzycy, grzybicy, alergii, zapalenia stawów i migreny. Napój ten jest bogaty także w witaminy z grupy B. Kwas chlebowy zawiera od 0,7 do 2,2 % obj. alkoholu i posiada specyficzny zapach chleba i oryginalny gorzko-słodki smak przypominający ciemne piwo oraz złoto-brązowy kolor.