Składniki na 8 porcji 

  • 40 dag żeberek wędzonych
  • 20 dag chudego boczku 
  • 20 dag wędzonej szynki (np. ogonówki) 
  • 2 cebule 
  • 20 dag pieczarek 
  • 20 dag białej słodkiej kapusty 
  • 5 dag przecieru pomidorowego 
  • 100 ml pikantnego soku pomidorowego 
  • 100 ml czerwonego wina 
  • 200 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5 dag smalcu ze skwarkami
  • Liść laurowy PRYMAT 
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego 
  • ostra papryka, kminek, majeranek, pieprz, sól

Żeberka pokroić na kawałki. Boczek i szynkę pokroić w kostkę. Mięsa włożyć do rondla, zalać bulionem, zagotować, zdjąć z ognia. Kapustę oczyścić, posiekać. Dodać do rondla, wymieszać.
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki obrać, pokroić. Smalec stopić na patelni, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, przecier i sok pomidorowy, wlać wino, przyprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem, chwilę poddusić.
Całość dodać do rondla z mięsem, dusić do miękkości około 40 minut, przyprawić majerankiem. Podawać z ziemniakami.