SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 45 dag mrożonych filetów z mintaja
  • opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 białka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta mielonego imbiru
  • sok z cytryny
  • olej
  • sól, biały pieprz

Filety rybne pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Mieszankę chińską ugotować według przepisu na opakowaniu, trzymać w cieple.
Dymkę wraz ze szczypiorem oczyścić, drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę przesianej przez sito mąki kukurydzianej, szczyptę soli, dymkę ze szczypiorkiem (łyżkę odłożyć) i imbir. Dokładnie wymieszać.
Kawałki ryby obtoczyć w pozostałej przesianej mące kukurydzianej, a następnie zanurzać w pianie z mąką i cebulką.
Dużą ilość oleju rozgrzać na patelni, wkładać kulki rybne, smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, rozłożyć na talerze, posypać odłożoną dymką. Podawać z mieszanką chińską.