Na 10 porcji

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szklanka mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukru waniliowego

Ciasto

  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko

Mąkę zagnieść z żótkiem, masłem i cukrem pudrem. Ciasto uformować w kulę. Zawinąć w folię. Wstawić na 30 minut do lodówki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru, dodać mąkę ziemniaczaną. Zalać gorącym mlekiem. Chwilę podgrzewać, nie gotując. Ostudzić. Rabarbar obrać, pokroić w 4-cm kawałki. Ciastem wylepić dno i boki wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Wierzch ponakłuwać widelcem. Na ciasto wylać krem. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Nasza rada

Krem waniliowy możemy zastąpić pianą z białek (3 białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru), którą nakładamy na wierzch placka, a następnie pieczemy placek 35 minut w 180°C.