Na 12 porcji

  • kilogram winnych jabłek
  • 500 g jeżyn
  • 150 g cukru
  • 150 g kołeczków z migdałów
  • 1/8 l słodkiej śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 80 g drożdży
  • 150 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Dodać pozostałe składniki ciasta (mleko podgrzać, masło rozpuścić). Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Cukier podsmażyć. Dodać migdały, chwilę smażyć. Wlać śmietanę i podgrzewać, aż karmel się rozpuści. Jeżyny opłukać. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Skropić sokiem z cytryny.Ciasto rozwałkować. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Obłożyć owocami. Piec 25 minut w 200°C. Polać karmelem z migdałami. Piec kolejne 10-15 minut w temp. 150°C. Wystudzić, pokroić na kawałki.