Na 15 sztuk

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Krem

  • czekoladowy budyń (z cukrem)
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki nutelli
  • łyżka likieru jajecznego

Dekoracja:

  • pomarańczowa skórka w syropie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i przetartymi przez sito żółtkami. Dodać masło, śmietanę, cukier. Razem posiekać. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C. Wystudzić. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z żelatyną. Gdy lekko przestygnie, utrzeć z masłem. Wymieszać z bitą śmietaną, nutellą i likierem. Schłodzić w lodówce. Kremem przełożyć ciasteczka. Każde udekorować pomarańczową skórką.