SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

20 dag kiszonych ogórków
4 ziemniaki
marchewka
kawałek selera
pietruszka
por
łyżka masła
100 ml śmietany
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w duże kawałki. Por oczyścić, pokroić w krążki.
Warzywa zalać w rondlu 1 i 1/2 l zimnej wody, posolić, gotować 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Dodać do wywaru i gotować kolejne 15 minut.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do rondelka. Dodać masło i dusić 5 minut. Przełożyć do wywaru i zagotować.
Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy, zagotować.
Na koniec dodać koperek i przyprawić pieprzem.