Na 8 sztuk

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka kakao
  • 2 żółtka
  • 3/4 kostki masła

Krem:

  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • tabliczka czekolady

Ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i kakao. Dodać żółtka, masło. Składniki posiekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.
Krem: mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wlewać powoli gorące mleko, cały czas mieszając. Krem podgrzać na parze, aż zgęstnieje.
Ciasto rozwałkować na placek, wylepić foremki. Dno ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp. 200°C. Wlać krem, piec jeszcze 10 minut w 180°C.
Czekoladę stopić na parze. 2 łyżki płynnej czekolady wylać na talerz, odłożyć do zastygnięcia, po czym zestrugać wiórki. Resztą czekolady polać babeczki. Ozdobić wiórkami.