Składniki na 8 porcji: 

  • 1 i 1/2 kg udek królika
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • 2 pomidory
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 4 świeże figi
  • sól, pieprz

Udka królika umyć, natrzeć solą i pieprzem. Czosnek i warzywa obrać. Czosnek posiekać, cebule pokroić w piórka, ziemniaki w plasterki, marchewkę na małe kawałki, pomidory na ćwiartki. Oliwę rozgrzać w rondlu, obsmażyć udka królika ze wszystkich stron, wyjąć. Wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć. Dodać ziemniaki, marchewkę i pomidory, posypać natką, smażyć kilka minut. Dodać udka królika i listki laurowe, wlać bulion, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut, aż królik będzie miękki. Wlać wino, dodać pokrojone figi, dusić jeszcze ok. 10 minut. Przyprawić do smaku.