Na 6 porcji

  • 6 kotletów z karkówki (z kostką)
  • sól, pieprz

Marynata ostra:

  • papryczka chili
  • 3 łyżki keczupu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju

Marynata ziołowa:

  • 5 łyżek oleju
  • po łyżeczce tymianku, estragonu, bazylii
  • pieprz ziołowy, sól

Marynata winna:

  • 1/3 szklanki białego wina
  • łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
  • łyżeczka tymianku
  • ząbek czosnku

- Marynata ostra: papryczkę chili oczyścić z pestek, posiekać. Wymieszać z keczupem, olejem, sokiem z cytryny, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
- Marynata ziołowa: olej wymieszać z tymiankiem, estragonem, bazylią, szczyptą soli i pieprzu.
- Marynata winna: czosnek obrać, posiekać. Ziarna pieprzu zgnieść w moździerzu. Wino wymieszać z pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, przyprawić solą.
- Kotlety umyć, osuszyć. Po 2 kotlety włożyć do każdej z marynat, wstawić do lodówki na 4 godziny.
- Mięso wyjąć, ułożyć na posmarowanym olejem ruszcie, piec po ok. 10 minut z każdej strony.

Słowo o karkówce

Jest poprzerastana tłuszczem i dzięki temu nie wysycha na ruszcie. By była krucha, trzeba ją dobrze zamarynować.