• 1 kg schabu z kością
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag smalcu do smażenia
  • sól

Zalewa:

  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz


Mięso opłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Schab podzielić tasakiem na kilka grubych plastrów. Odkroić nożem boczną kostkę, a dolną pozostawić.
Mleko wlać do miseczki, dodać przetarty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Plastry mięsa włożyć do zalewy i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Kotlety wyjąć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy rozbić z obydwu stron drewnianym tłuczkiem do mięsa. Mąkę wysypać na płaski talerz i starannie obtoczyć w niej kotlety.
Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę i połączyć z roztrzepanymi widelcem żółtkami. Kotlety zanurzać w masie jajecznej.
Smalec mocno rozgrza na patelni. Kłaść kotlety, wylewając na każdy po łyżce masy jajecznej. Smażyć na rumiano z obu stron. Kotlety smakują najlepiej usmażone tuż przed podaniem.