Dla 2 osób

  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki rumu
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 2-3 łyżki cukru
  • 300 g śliwek (mrożonych)
  • kawałek laski cynamonu
  • 1/2 szklanki białego deserowego wina

Śliwki (jeśli są z pestkami, wydrylować) zalać winem. Dodać cukier i cynamon. Gotować do miękkości. Wystudzić.
Rodzynki opłukać. Zalać rumem. Mąkę wymieszać z żółtkami, łyżką cukru pudru i szczyptą soli. Dolewać mleko, aż powstanie płynne, ale gęste ciasto. Połączyć z białkami ubitymi ze szczyptą soli.
Ciasto wylać na roztopione na patelni masło. Posypać rodzynkami z rumem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Porozrywać na kawałki, używając do tego dwóch widelców. Jeszcze chwilę smażyć.
Omlet posypać cukrem pudrem. Podawać ze śliwkami.