Dla 4 osób

  • 600 g grzybów (prawdziwki, maślaki)
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 100 g startego żółtego sera
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • tymianek (świeży lub suszony)

Grzyby oczyścić, ewentualnie obrać. Wrzucić na 5 minut do wrzątku. Osączyć. Kapelusze odciąć. Nóżki drobno posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Łyżkę masła rozgrzać z olejem. Na tłuszczu podsmażyć najpierw cebulę, a następnie dodać nóżki grzybów i dalej smażyć. Wymieszać z bułką tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Farszem napełnić kapelusze. Ułożyć w wysmarowanym masłem żarodpornym naczyniu. Posypać serem. Zapiekać 25 minut w 180°C. Podawać z pieczywem.

Nasza rada

Zapiekać można też grzyby wcześniej pokrojone, a następnie podduszone ze śmietaną. Danie uatrakcyjnimy, jeśli każdą porcję zapieczemy w osobnym naczyniu, a następnie je w nim podamy.