● 75 dag mieszanego mięsa mielonego
● 2 szalotki
● 10 dag wędzonego boczku
● 2 łyżki oleju
● 2 czerstwe bułki
● 3 szklanki mleka
● 3 jajka
● 12 pomidorków koktajlowych
● 2 łyżki natki pietruszki
● 4 łyżki masła
● 4 łyżki mąki
● 15 dag startego łagodnego sera (np. goudy)
● tłuszcz do formy
● sól, pieprz

Szalotki obrać, posiekać. Bułki namoczyć w letniej wodzie. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na łyżce oleju, dodać szalotki, zeszklić, dodać łyżkę pietruszki, ostudzić.
Do mięsa dodać jajko, osączoną bułkę, boczek, sól i pieprz. Uformować 12 kotlecików. Każdy nadziać pomidorkiem i szybko usmażyć w pozostałym oleju.
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, podsmażyć, wymieszać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut, stale mieszając, zdjąć z ognia, ubić z 1/2 sera i 2 jajkami.
Kotleciki ułożyć w natłuszczonej formie, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 30 minut w temperaturze 200°C, aż sos się zetnie i zrobi się lekko brązowy. Podawać posypane natką pietruszki.

NASZA RADA
Kotleciki będą miały bardziej wyrazisty smak, gdy zamiast natki użyjesz listków świeżego tymianku.