● 20 dag krótkoziarnistego ryżu (niepełna szklanka)
● po 10 dag ananasa i brzoskwini z puszki
● 2-3 łyżki rodzynek
● 1/2 szklanki cukru pudru
● 3 szklanki mleka
● łyżka masła
● sól

Ryż opłukać, wsypać do garnka z dużą ilością wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić. Mleko zagotować z rondlu, wsypać ryż, dodać masło, oprószyć solą, często mieszając gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż mleko zostanie wchłonięte. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać.
Ananas i brzoskwinie osączyć, pokroić na małe kawałki. Dodać do ryżu wraz z rodzynkami (można je wcześniej namoczyć w rumie lub zalewie brzoskwiniowej), wymieszać. Można podawać polane sokiem owocowym. Spróbuj Połowę ugotowanego ryżu układamy w żaroodpornej formie, na nim warstwę owoców i przykrywamy resztą ryżu. Pieczemy 15 minut w temp. 180°C. Kroimy w plastry i podajemy ze śmietaną.