Porcja: 355 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 2 porcje:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- czerwona cebula
- 30 g masła
- 100 g sera feta
- sól
- pieprz
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać z mlekiem, dodać pieprz. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Dodać do żółtek. Bazylię opłukać, osuszyć. Cebulę obrać i posiekać w cienkie pierścionki. Połowę masła roztopić na patelni, wylać na nią połowę masy. Smażyć 2–3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i znów smażyć 2–3 minuty. Tak samo usmażyć drugi omlet. Omlety ułożyć na talerzach. Każdy posypać listkami bazylii, pokruszoną fetą i krążkami cebuli. Podawać od razu.