Porcja: 355 kcal

Przygotowanie: 15 minut

Na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • czerwona cebula
  • 30 g masła
  • 100 g sera feta
  • sól
  • pieprz

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać z mlekiem, dodać pieprz. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Dodać do żółtek. Bazylię opłukać, osuszyć. Cebulę obrać i posiekać w cienkie pierścionki. Połowę masła roztopić na patelni, wylać na nią połowę masy. Smażyć 2–3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i znów smażyć 2–3 minuty. Tak samo usmażyć drugi omlet. Omlety ułożyć na talerzach. Każdy posypać listkami bazylii, pokruszoną fetą i krążkami cebuli. Podawać od razu.