Porcja: 456 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje:
- 1/2 kg wiśni
- kilka goździków
- kawałek laski cynamonu
- kawałek laski wanilii
- cukier
- 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
- śmietana (ewentualnie)
- listki melisy
NA KLUSECZKI: - 3 żółtka
- 100 g masła
- 120 g kaszy manny
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 3 białka
- sól
Wiśnie wydrylować nad miską. Owoce razem z sokiem zebranym w misce zalać 5 szklankami wody. Dodać goździki, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii. Gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku cukrem. Zupę przecedzić. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/4 szklanki zimnej wody. Dodać do zupy. Zagotować i ewentualnie doprawić śmietaną. Żółtka na kluseczki utrzeć z masłem. Dodać kaszę mannę, skórkę z cytryny i 1/4 łyżeczki soli. Z białek ubić pianę. Połączyć z kaszą. Z masy okrągłą łyżką formować kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut. Odcedzić. Rozłożyć na talerzach i zalać zupą. Udekorować listkami melisy. Wiśniowa z kluseczkami