Porcja: 456 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 4 porcje:

  • 1/2 kg wiśni
  • kilka goździków
  • kawałek laski cynamonu
  • kawałek laski wanilii
  • cukier
  • 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • śmietana (ewentualnie)
  • listki melisy
    NA KLUSECZKI:
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 120 g kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 3 białka
  • sól

Wiśnie wydrylować nad miską. Owoce razem z sokiem zebranym w misce zalać 5 szklankami wody. Dodać goździki, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii. Gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku cukrem. Zupę przecedzić. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/4 szklanki zimnej wody. Dodać do zupy. Zagotować i ewentualnie doprawić śmietaną. Żółtka na kluseczki utrzeć z masłem. Dodać kaszę mannę, skórkę z cytryny i 1/4 łyżeczki soli. Z białek ubić pianę. Połączyć z kaszą. Z masy okrągłą łyżką formować kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut. Odcedzić. Rozłożyć na talerzach i zalać zupą. Udekorować listkami melisy. Wiśniowa z kluseczkami