Koenzym Q10 nazywany także ubichinonem jest żółtą, oleistą substancją pozbawioną smaku i zapachu. W naszym organizmie uczestniczy on w utlenianiu enzymów i przyspiesza produkcją witaminy E. Dodatkowo koenzym Q10 zwiększa naszą odporność, chroni przed chorobami serca i świetnie wpływa na układ krążenia. Ma bardzo pozytywny wpływ na stan naszej skóry, dlatego chętnie wykorzystywany jest w kosmetologii. Q10 nazywane jest też enzymem młodości gdyż opóźnia procesy starzenia się, podnosi poziom energii, poprawia dotlenianie komórek i przyspiesza metabolizm. Nasz organizm potrafi sam wytworzyć ten koenzym jednak z biegiem lat jego poziom się obniża i należy go uzupełniać. Jego niedobory powodują nieprawidłowości w funkcjonowaniu  pracy serca, zaburzenia przemiany materii i spowolnienie regeneracji tkanek, a także kłopoty z cholesterolem i spadki nastroju.

Naturalnym źródłem Q10 są ryby (makrela, sardynki, łosoś), a także orzechy, len, soja, rzepak i mięso, szczególnie podroby. Niewielkie ilości tego cennego enzymu są także w warzywach i owocach. Jest to związek rozpuszczalny w tłuszczach więc tylko w ich obecności jest wchłaniany do organizmu.
Oprócz zbilansowanej diety bogatej w produkty zawierające koenzym Q10 warto także pomyśleć o suplementach z Q10, których jest obecnie bardzo dużo w aptekach.