PORCJA: 454 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

NA 6 PORCJI

  • 1 i 1/2 kg sprawionego karpia (w całości, bez głowy)
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • pęczek natki
  • 125 g masła
  • sól
  • pieprz

Rybę opłukać, osuszyć. Od środka i na zewnątrz natrzeć solą oraz pieprzem. Wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki, chwilę razem smażyć. Wlać wino i dusić, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Większą część włożyć do środka ryby.

Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć pieczarkami i polać roztopionym masłem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem udekorować resztą natki.