Na 4 porcje

  • 40 dag schabu środkowego
  • 2 bakłażany
  • 4 podłużne papryki
  • 4 małe cebule
  • 1/2 kg pomidorów
  • 5 dag masła
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia

- Bakłażany umyć, osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół, pokroić w półplasterki. Włożyć do miseczki, oprószyć solą, odstawić na 1/2 godziny.
- Jedną cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pomidory, przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dusić 10 minut.
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w kostkę takiej samej wielkości.
- Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki jednakowej wielkości. Pozostałe 3 cebule obrać, pokroić w ćwiartki.
- Na drewniane szpadki nabijać na przemian mięso, paprykę, bakłażany i cebulę. Szaszłyki oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem (najlepiej pędzelkiem).
- Szaszłyki położyć na rozgrzanym ruszcie, grillować około 15 minut, często obracając. Gotowe szaszłyki podawać z gorącym lub zimnym sosem pomidorowym.