SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

● 1/2 kg mostka wołowego (bez tłuszczu)
● 1/2 kapusty włoskiej (małej)
● por
● 1 i 1/2 l bulionu mięsnego
● 4 marchewki
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● 1/2 selera korzeniowego
● 4 ziemniaki
● 2 łyżki masła
● sól
● 4 ziarenka pieprzu

■ Mięso pokroić w małą kostkę. Warzywa umyć. Kapustę poszatkować. Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie krążki.
■ Masło rozgrzać w dużym garnku. Wrzucić warzywa, podsmażyć, posolić. Dodać mięso i ziarna pieprzu. Zalać bulionem, gotować 50 minut. Natkę posiekać, posypać zupę.