SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

● mała biała kapusta
● cebula
● 35 dag buraków
● łyżka mąki
● 3 łyżki masła
● sos tabasco
● 2 łyżeczki suszonego tymianku
● 2 l bulionu warzywnego
● 8 ziarenek ziela angielskiego

PULPECIKI:
● 30 dag mielonej wieprzowiny
● jajko
● 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
● szczypta gałki muszkatołowej
● 2 łyżki natki pietruszki
● 6 łyżek kwaśnej śmietany
● sól, pieprz

■ Kapustę umyć, pokroić na bardzo cienkie paski. Buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać kapustę, tymianek i dusić 5 min. Posypać mąką i zalać bulionem.
■ Zagotować, dodać buraki, ziele angielskie, przyprawić tabasco, szczyptą soli, pieprzu i gotować 40 minut (bez przykrycia).
■ Pulpeciki: mięso wymieszać z orzechami, jajkiem, szczyptą startej gałki muszkatołowej i natką. Masę przyprawić solą, pieprzem i tabasco, uformować małe kuleczki i ugotować w zupie. Kapuśniak podawać z kleksem kwaśnej śmietany.