SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

● 1/2 główki białej kapusty
● 3 ząbki czosnku
● cebula
● łyżka masła
● 3 marchewki
● łyżka soku z cytryny
● starta gałka muszkatołowa
● 1 l bulionu warzywnego
● 15 dag wędzonego boczku
● 2 kabanosy
● 2 łyżki posiekanej bazylii
● listki bazylii do dekoracji

KLUSKI
● 2 łyżki mąki
● 2 łyżki startych sucharków
● 2 łyżki startej goudy
● 2 łyżki posiekanej bazylii
● jajko
● sól, pieprz

■ Warzywa umyć. Marchewki oskrobać i pokroić w kostkę. Kapustę oczyścić, przekroić na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować. Cebulę obrać, przepołowić i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
■ Cebulę zeszklić na maśle, dodać czosnek, marchewkę, poszatkowaną kapustę i chwilę smażyć. Zalać bulionem i gotować 25 minut, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i sokiem z cytryny.
■ Kluski: jajko wymieszać z mąką, sucharkami, serem,