Ponad 2000 gatunków, bogactwo kształtów i rozmiarów – świat kaktusów jest fascynujący. Czego jeszcze o nich nie wiesz?













Kapryśne i wymagające

Każdy miłośnik kaktusów wie, że ich uprawa jest trudna, wymaga sporej wiedzy i dużych nakładów pracy. Na pewno nie są to rośliny dla tych, którzy raz w miesiącu przypominają sobie o podlewaniu kwiatków. Choć prawdą jest, że potrzebują niewielkich ilości wody, bardzo ważna jest ich systematyczna pielęgnacja. Kaktusy wymagają przede wszystkim jasnego stanowiska – w ciemnym pokoju szybko zmarnieją. Świetnie służy im okno wychodzące na południowy wschód. Uwaga: kaktusy, choć uwielbiają słońce, mogą ulegać poparzeniom. Źle działa na nie nadmierna ekspozycja na słońce, na parapecie południowym lepiej ustawić mniej wrażliwe rośliny. Kaktusy wymagają też odpowiednio zakwaszonej gleby i regularnego dokarmiania nawozami.











Zobacz także:




Kolczaste śpiochy

Niemal połowę roku kaktusy... przesypiają. Z nadejściem chłodów zaczyna się dla nich okres spoczynku. W tym czasie potrzebują spokoju oraz odpowiednich warunków. Najlepiej czują się w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Przez kilka miesięcy nie wolno ich podlewać: w czasie wegetacji zdążyły zgromadzić wystarczające zapasy wody na zimę. Także powietrze powinno być suche, by zapobiec rozwijaniu się grzybów w podłożu.










Groźna plaga

Kaktusy mogą być... prawdziwą plagą. Tak stało się w Australii, gdzie doszło do inwazji meksykańskich kaktusów. Choć rośliny te są niezwykle efektowne, ich nagłe pojawienie się i błyskawiczne rozprzestrzenianie na kontynencie poważnie zaburzyło równowagę w przyrodzie. Nieprzyzwyczajone do takich zagrożeń zwierzęta kaleczą się o kaktusy i giną, znikają także naturalne dla tego regionu rośliny. Zagrożenie okazało się na tyle poważne, że w walkę z kaktusami zaangażowały się australijskie władze.







Coś na ząb

Kaktusy, choć niekoniecznie te najpopularniejsze w Polsce, to też rośliny jadalne. Do grona kaktusów należy choćby popularna opuncja figowa, w Ameryce Południowej chętnie kupowana ze względu na słodki i soczysty miąższ. Wiele gatunków sprzedaje się w formie kandyzowanej przekąski. Kaktusy są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Naukowcy badając ich właściwości odkryli, że niektóre gatunki pozwalają zminimalizować ryzyko chorób serca. Zawierają też silne przeciwutleniacze. Wedle najnowszych badań picie soku z kaktusa może też zapobiegać otyłości.

Tekst: Anna Pawłowska

Poczta Kwiatowa Sp. z o. o.
www.PocztaKwiatowa.pl