Kolorowe kiście świetnie komponują się z bielą obrusa na stole. Gałązki wystarczy po prostu rozłożyć wokół zastawy. Czerwone kulki są też doskonałym surowcem na jesienny wieniec. Robimy go z cienkiej linki, z której formujemy koło, a do niego drucikiem przywiązujemy gałązki z owocami. Kompozycję mogą ożywić pomarańczowe lampiony miechunki. Taki wieniec będzie pięknie wyglądał w oknie, na drzwiach, ale też na meblach. A różaną marmoladę zrobi nawet osoba, która nie ma wprawy w przygotowywaniu przetworów. Należy tylko dokładnie usunąć włoski ze środka owoców, bo będą potem drapać w gardło.

Różana marmolada. Owoce obieramy z szypułek, ze środka usuwamy pestki i włoski, płuczemy. Owoce mielemy przez maszynkę, posypujemy cukrem (na 2 części owoców bierzemy 1 część cukru), dodajemy pokrojoną w kawałki gruszkę i wlewamy 1,5 szklanki zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy owoce całkowicie się rozpadną, przecieramy je przez sito i wkładamy do słoików. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.