Składniki na 6 porcji:

  • 1 kaczka średniej wielkości (ok. 2 kg)
  • 10 dymek
  • ogórek

Glazura:

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka oleju
  • łyżka przyprawy ?5 smaków
  • szczypta pieprzu

Sos śliwkowy:

  • 25 dag powideł śliwkowych
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  •  łyżka sherry
  • po 1/4 łyżeczki cynamonu i ostrej papryki
  • łyżeczka prażonego sezamu

Placki:

  • 25 dag mąki
  • szklanka wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • olej

"Beijing kaoya", czyli kaczka po pekińsku, najsłynniejszy chiński smakołyk, pochodzi z Nankinu. Przepis wymyślili kucharze już za dynastii Ming (1368-1644), a kiedy na początku XV wieku dwór cesarski przeniósł się do Pekinu, zabrano również przepis na kaczkę, która od tamtego czasu nosi obecnie stosowaną nazwę.
To wyborne danie świetnie nadaje się na nieoficjalne przyjęcie. Goście sami nakładają na naleśniczki plastry kaczki z chrupiącą skórką, młode cebulki, ogórek i sos hoisin.

Jak to zrobic?

Glazura: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami glazury. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i ponakłuwać widelcem. Tuszkę posmarować glazurą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 200°C. Placki: do mąki wlać wrzątek, dolać olej i wyrobić ciasto. Odstawić na 15 min. Uformować wałek o śr. 6 cm, pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami i rozwałkować na placki śr. 15 cm. Usmażyć na gorącym oleju, rozdzielić. Sos: wszystkie podane składniki (z wyjątkiem sezamu) dokładnie wymieszać. Mieszając podgrzewać w rondelku ok. 5 minut. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać sezam i schłodzić. Dymkę i ogórek pokroić w zapałkę. Mięso kaczki pokroić na plasterki. Podawać na plackach, z warzywami i sosem.