● mrożonka z owoców leśnych
● cukier
● 1/2 szklanki śmietany kremówki
● jajko
● 1/2 szklanki mleka
● 3/4 szklanki mąki
● łyżka oleju
● opakowanie cukru waniliowego
● szczypta soli
● tłuszcz do smażenia
● kilka listków świeżej melisy lub mięty

■ Mrożonkę włożyć do rondla, wlać 1,5 l wody. Gotować na małym ogniu, aż owoce będą prawie miękkie. Posłodzić do smaku. Część owoców wyjąć, zmiksować lub przetrzeć przez sitko, włożyć z powrotem do zupy, wymieszać.
■ Cztery łyżki śmietany odłożyć, resztę wlać do zupy. Wymieszać, podgrzać razem.
■ Jajko zmiksować z mlekiem, 1/2 szklanki wody, mąką, olejem, cukrem waniliowym i solą.
■ Na natłuszczoną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Lekko przestudzone naleśniki zwinąć w ruloniki, pociąć w cienkie paseczki.
■ Odłożoną śmietanę ubić na sztywno. Zupę podawać z naleśnikowymi kluseczkami. Każdą porcję udekorować bitą śmietaną oraz posiekaną świeżą melisą lub miętą.