Składniki na 6 porcji

  • opakowanie makaronu świderki (40 dag)
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 5 dag parmezanu w kawałku
  • pęczek bazylii 
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 4 ząbki czosnku 
  • łyżka octu winnego 
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.
Pomidory osączyć (zalewę zachować), pokroić. Oliwki pokroić. Bazylię opłukać, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Z octu, soli, pieprzu i 3 łyżek zalewy z pomidorów utrzeć sos.
Makaron wymieszać z sosem, czosnkiem, pomidorami, oliwkami, bazylią i ziołami prowansalskimi, posypać płatkami parmezanu. Podawać schłodzoną.