Często jedząc nawet dużo owoców sięgamy po te tropikalne jak banany czy pomarańcze, zupełnie nie doceniając naszych polskich jabłek, gruszek czy śliwek. Podobnie jest z warzywami, które często też są importowane – szczególnie te wyglądające najładniej i pojedynczo pakowane. Jesienią, kiedy nasze rodzime owoce i warzywa są najbardziej świeże warto właśnie na nie zwrócić uwagę.
Jabłka i gruszki są zdrowe i przede wszystkim niskokaloryczne. Jabłka są  bogate w przeciwutleniacze, zapobiegają zaparciom i obniżają poziom cholesterolu. Gruszki zawierają witaminy A, C oraz witaminy z grupy B, dodatkowo wspomagają trawienie i polecane są przy nadciśnieniu.

Dynia i marchew to bogate źródła karotenu (co można rozpoznać po ich pomarańczowym kolorze). Dodatkowo w dyni znajdziemy także kwas foliowy, witaminy C i E, żelazo, cynk i magnez. W samych pestkach dyni znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E oraz białka. Dynia jest też niskokaloryczna i polecana osobom chorującym na nadciśnienie i miażdżyce.

Dość droga wiosną i latem papryka obecnie jest wyjątkowo tania i warto to wykorzystać. Podobnie jak dynia i marchew zawiera bata-karoten, a dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia i działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Co ważne o tej porze roku papryka wzmacnia także układ odpornościowy.