Wybieranie dobrego chleba wydaje się być banalnie proste. To przecież jasne, że chleb zdrowy to ten ciemny, najlepiej z całymi ziarnami. Niestety kolor pieczywa nie zawsze ma związek z tym z jakiej jest on produkowany mąki pełnoziarnistej. Producenci pieczywa zdają sobie sprawę, że pieczywo ciemne uchodzi za zdrowsze i klienci chętniej taki chleb kupują, a co za tym idzie można go sprzedawać w wyższej cenie. W tym celu do jasnego pieczywa dodają karmelu, słodu jęczmiennego, czy sztucznego miodu.
Jak wytropić zawartość chleba w chlebie?
Chleb pełnoziarnisty powinien być przede wszystkim cięższy niż ten jasny – pszenny. Najzdrowszy jest ten pieczony na naturalnym zakwasie. Niestety producenci nie mają obowiązku przedstawiać składu pieczywa, ale jeśli takowy jest czytajmy go i rezygnujmy z bochenków z wszelkimi spulchniaczami. Również chleby pakowane w foliowe worki oraz mające podejrzanie długie daty ważności świadczą o użyciu do ich produkcji polepszaczy. Prawdziwy chleb na zakwasie nie pleśnieje też jeśli jest odpowiednio przechowywany tylko robi się czerstwy i suchy.