SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 40 dag piersi z indyka
  • 25 dag pomidorków czereśniowych
  • ząbek czosnku
  • pęczek bazylii
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki margaryny
  • sól, pieprz, cukier

- Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, posiekać. Bazylię opłukać, posiekać. Pomidory wymieszać z bulionem, czosnkiem, bazylią i przecierem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Jajka roztrzepać ze śmietaną i parmezanem, przyprawić.
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na cienkie plastry, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Obtoczyć w masie jajecznej.
- Margarynę stopić na patelni, włożyć sznycle, obsmażyć z obu stron. Zdjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu, trzymać w cieple.
- Pomidory wraz z sosem przesmażyć na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Makaron odcedzić, wymieszać z podsmażonymi pomidorami, ew. przyprawić do smaku. Sznycle podawać z makaronem.