SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
GALARETKA:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 8 dag cukru
  • 250 ml likieru kawowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • wiórki czekolady i bita śmietana do dekoracji

SOS WANILIOWY:

  • 3 żółtka
  • 5 dag cukru
  • szklanka mleka
  • torebka cukru waniliowego

- Galaretka: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. 1 i 1/2 szklanki wody wymieszać z cukrem i kawą, zagotować, zdjąć. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić, ostudzić.
- Wlać likier, wymieszać. Galaretkę rozlać do pucharków, wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Sos: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować, wsypać cukier waniliowy, rozpuścić, przestudzić. Cały czas ucierając wlewać do masy żółtkowej. Następnie krem ubijać na parze, aż zgęstnieje. Ew. przetrzeć przez sito.
- Galaretkę podawać z sosem. Posypać wiórkami czekolady, ozdobić kleksem śmietany.