SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
GALARETKA:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 8 dag cukru
- 250 ml likieru kawowego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- wiórki czekolady i bita śmietana do dekoracji
SOS WANILIOWY:
- 3 żółtka
- 5 dag cukru
- szklanka mleka
- torebka cukru waniliowego
- Galaretka: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. 1 i 1/2 szklanki wody wymieszać z cukrem i kawą, zagotować, zdjąć. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić, ostudzić.
- Wlać likier, wymieszać. Galaretkę rozlać do pucharków, wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Sos: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować, wsypać cukier waniliowy, rozpuścić, przestudzić. Cały czas ucierając wlewać do masy żółtkowej. Następnie krem ubijać na parze, aż zgęstnieje. Ew. przetrzeć przez sito.
- Galaretkę podawać z sosem. Posypać wiórkami czekolady, ozdobić kleksem śmietany.