Sałatka owocowa to zdrowy i pyszny deser na letnie dni! Do zrobienia idealnej sałatki użyj owoców sezonowych. Zwróć tez uwagę, aby ich miękkość była podobna. Jeśli w tej samej sałatce znajdą się na przykład bardzo miękkie banany i twarde jabłka to danie będzie mniej udane.

Polecamy tez mieszanie owoców bardzo słodkich z tymi bardziej kwaśnymi. Latem idealnie na sałatkę nadają się: truskawki, pomarańcze, kiwi, arbuz, świeży ananas, winogrona, czereśnie, banany, borówki, jeżyny czy maliny.

Wszystkie owoce dokładnie myjemy, a te większe kroimy w kostkę po obraniu ze skórek. Z czereśni wyciągamy pestki, warto postarać się też pozbyć większości nasion z arbuza czy pomarańczy. Pokrojone owoce lekko mieszamy, aby nie zepsuć ich kształtów. Te wyjątkowo miękkie czyli maliny lub borówki dodajemy na samym końcu na wierzch sałatki. Będą piękną ozdobą i nie rozpadną się na kawałki. Warto też pamiętać, że niektóre owoce jak banan czy awokado szybko ciemnieją, aby temu zapobiec spryskaj je sokiem z cytryny i dodawaj przed samym podaniem sałatki.

Sałatkę owocową warto tez przyozdobić listkami mięty czy odrobiną bitej śmietany. Sałatka taka to też idealny dodatek do lodów. Wyrazistość smaku owoców świetnie też podkreśla odrobina rumu, ale to w wersji dla pełnoletnich!