Gnocchi ze szparagami
Włoskie kluseczki z mąki ziemniaczanej przypominają kopytka. Szparagi i suszone pomidory nadają im wykwintny charakter.

Porcja: 386 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Na 6 porcji
- 1 kg ziemniaków
- duże jajko
- szklanka mąki plus 2 łyżki
- 450 g zielonych szparagów
- 5 łyżek masła
- szklanka mleka
- 2/3 szklanki kremówki
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 5–6 suszonych pomidorów (w oliwie)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- cukier
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach. obrać i przetrzeć przez praskę. ostudzić. Dodać jajko, szklankę mąki oraz 1/4 łyżeczki soli. Zagnieść gęste ciasto. na podsypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki o śred. 2 cm i pociąć na ukośne kawałki (2,5 cm). Szparagi opłukać. Po odłamaniu końcówek wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek. gotować 3–4 minuty. Osączyć. Połowę masła roztopić na patelni. Wrzucić szparagi. Smażyć ok. 5 minut, cały czas mieszając. Resztę masła roztopić w rondelku. Wsypać 2 łyż-ki mąki. Podsmażyć, nie rumieniąc. Mieszając, wlewać stopniowo zimne mleko. Gotować ok. 5 minut, aż powstanie gęsty sos.
Do sosu dodać kremówkę. wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać 2/3 szparagów i całość zmiksować. Gnocchi ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Kluseczki ułożyć na talerzach. Polać sosem. udekorować pozostałymi szparagami i osączonymi z oliwy pomidorami. Posypać parmezanem.
Polecane
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
„Teściowa wybałuszyła gały, bo podałam szparagi na wielkanocny stół. Mam ją gdzieś, mój dom, to moje zasady”
„Wyjazd na szparagi do Niemiec miał być przygodą życia. Chciałam się usamodzielnić, a teraz jestem na łasce rodziców”
„Szparagi i czereśnie to dla mnie nieosiągalny luksus. Po porodzie zostałam w domu z dzieckiem i bieda aż piszczy”
Sezon na szparagi: jak przyrządzić szparagi, aby nie straciły koloru i smaku? Jakich szparagów nie kupować i jak zrobić je na 3 sposoby? [PRZEPISY]
„Mówią, że dobro zawsze wraca. Ale kiedy skończyły mi się pieniądze ze spadku, najbliżsi odwrócili się plecami”
„Siostra oznajmiła w Wielką Sobotę, że związała się z bogatym starcem. Twierdzi, że to miłość, ale ja wiem swoje”
„Myślałem, że jestem dla niej kimś więcej, a byłem zerem. Wyrzuciła mnie ze swojego serca jak starą rzecz”
Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler. To świetny pomysł na przystawkę lub dodatek do wielkanocnego obiadu
„Rodzice się ze mnie śmiali, że mój mąż jest ze wsi. A ja wyszłam za króla truskawek i żyję jak pączek w maśle”
„Córka ze mnie drwi i mówi, że jestem za stara, by mieć marzenia. Smarkula nie wie, że życie zaczyna się na emeryturze”
„Rodzice uważają, że spotykam się ze staruchem dla kasy i wycieczek do Dubaju. Czy nie mogą zrozumieć, że to miłość?”
„Uważałam, że mój mąż jest wyjątkowy. Gdy odkryłam, że ma kochankę, zrozumiałam, że faceci to prymitywny gatunek”
„Myślałam, że mój narzeczony to nieustraszony super heros. Jedna wycieczka sprawiła, że dygotał ze strachu jak dziecko”
„Podczas wesela odkryłam brudny sekret świeżo upieczonego męża. Myślałam, że spalę się ze wstydu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa