Porcja: 386 kcal

Przygotowanie: 60 minut

Na 6 porcji

  • 1 kg ziemniaków
  • duże jajko
  • szklanka mąki plus 2 łyżki
  • 450 g zielonych szparagów
  • 5 łyżek masła
  • szklanka mleka
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 5–6 suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach. obrać i przetrzeć przez praskę. ostudzić. Dodać jajko, szklankę mąki oraz 1/4 łyżeczki soli. Zagnieść gęste ciasto. na podsypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki o śred. 2 cm i pociąć na ukośne kawałki (2,5 cm). Szparagi opłukać. Po odłamaniu końcówek wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek. gotować 3–4 minuty. Osączyć. Połowę masła roztopić na patelni. Wrzucić szparagi. Smażyć ok. 5 minut, cały czas mieszając. Resztę masła roztopić w rondelku. Wsypać 2 łyż-ki mąki. Podsmażyć, nie rumieniąc. Mieszając, wlewać stopniowo zimne mleko. Gotować ok. 5 minut, aż powstanie gęsty sos.

Do sosu dodać kremówkę. wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać 2/3 szparagów i całość zmiksować. Gnocchi ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Kluseczki ułożyć na talerzach. Polać sosem. udekorować pozostałymi szparagami i osączonymi z oliwy pomidorami. Posypać parmezanem.