Porcja: 216 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 4 porcje

  • 4 piersi kurczaka
  • 3 cytryny
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 2–3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz

Piersi opłukać, osuszyć. wyciąć chrząstki i błony. Cytryny sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Dwie pokroić na plasterki. Sok z cytryny wymieszać z sosem sojowym. Mięso oprószyć solą i pieprzem. posmarować oliwą z sosem sojowym. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Grill rozgrzać, upiec na nim z obu stron mięso, w trakcie skrapiając je marynatą. Obok ułożyć plasterki cytryny i też je upiec. Pod koniec pieczenia na mięsie położyć gałązki tymianku. Kurczaka podawać z plasterkami cytryny.

Nasza rada:

Do takiego cytrynowego kurczaka idealnie pasuje pieczony czosnek. Całe główki należy bez obierania ułożyć na ruszcie i piec ok. 15 minut (skórka może się zrumienić). Po upieczeniu główkę rozdzielić na ząbki i miąższ wyciskać na mięso.