Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag filetów z ryby, np. pangi, dorsza
  • 4 bułki pszenne
  • cebula
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 5 jajek
  • żółtko
  • mąka
  • masło
  • marchewka
  • olej
  • 4 liście sałaty
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Filety posiekać. Dodać tartą bułkę i cebulę, wbić jedno jajko, dodać żółtko, wymieszać, przyprawić. Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe kotlety. Marchewkę obrać, umyć, pokroić wzdłuż na 4 słupki, przyciąć na kształt rybiego ogona. Po jednym słupku wetknąć w każdy kotlet. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, włożyć kotlety, usmażyć z obu stron na złoto. Na drugą patelnię z niewielką ilością oleju wbić pozostałe jajka, usmażyć, oprószyć solą. Bułki rozkroić, podpiec w tosterze lub piekarniku, włożyć sałatę, rybny kotlet i jajko, przykryć.