Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry filetu z piersi indyka
- 4 grube plastry sera gouda
- duże czerwone jabłko
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz
Plastry indyka delikatnie rozbić, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki. Masło stopić na patelni, włożyć plastry indyka, usmażyć z obu stron. Zdjąć z patelni, na połowie każdego kotleta ułożyć plaster sera i plasterki jabłka, nakryć drugą połową, mocno spiąć wykałaczką. Kotlety smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż ser się lekko stopi. Podawać z ryżem.
NASZA RADA: Filety możemy wyłożyć plastrem szynki i żółtego sera, panierować w jajku i tartej bułce, a następnie usmażyć na oliwie.