● 50 dag mięsa wołowego z goleni (pręga)
● 3 cebule
● 4 łyżki oleju
● czerwona papryka
● łyżka ostrej papryki w proszku
● 2 ząbki czosnku
● 1,5 l bulionu wołowego
● łyżka przecieru pomidorowego
● kminek
● sól, pieprz
● 2 jajka
● 3/4 szklanki mąki pszennej

■ Mięso pokroić w paski. Cebule obrać, posiekać. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w garnku, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać mięso, posypać papryką, podsmażyć 5 min. Dodać czosnek, paprykę, przyprawy i przecier, wlać bulion. Gotować, aż mięso zmiękkie.
■ Jajka roztrzepać dokładnie z odrobiną soli, dosypać mąkę. Mieszać zdecydowanymi ruchami tak, aby powstała bardzo gęsta masa. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – dosypać mąki.
■ Do gotującej się zupy wykładać kluski wielkości mniejszej niż łyżeczka. Gotować całość, aż kluski wypłyną.