SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

● 80 dag cielęciny, np. górki
● duża cebula
● 1–2 ząbki czosnku
● 4 łyżki masła
● 2 łyżki mąki
● łyżeczka octu winnego
● 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego
● 2 gałązki rozmarynu
● sól, pieprz

Cielęcinę pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Masło włożyć do żaroodpornej miski, podgrzewać minutę (optymalna moc 700 W). Dodać cebulę i czosnek, wymieszać, gotować 2 minuty w tej samej mocy. Dodać cielęcinę, wymieszać, gotować 7 minut. W tym czasie 2 razy zamieszać.
Bulion zagotować, mikrofalując 3-4 minuty (optymalna moc 700 W). Rozmaryn opłukać, otrzepać z wody, igły oderwać od gałązek, posiekać. Mąką oprószyć gulasz, wlać ocet i bulion, wymieszać. Posypać rozmarynem.
Naczynie przykryć, gotować 30 minut (optymalna moc 400 W). W tym czasie 2-3 razy zamieszać. Przyprawić solą i pieprzem, wyjąć, odstawić na 5 minut. Podawać z makaronem lub ryżem.