SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

● 2 duże buraki (60 dag)
● jabłko winne
● 1/2 szklanki mrożonych wiśni
● 8 dag wyłuskanych orzechów włoskich
● 1/2 słoika majonezu
● po szczypcie tymianku i estragonu
● mała kiść zielonych winogron
● sól, pieprz

Buraki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłko umyć, zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Wiśnie przelać wrzącą wodą, osączyć. Orzechy dość grubo posiekać. Winogrona umyć i osączyć.
Buraki, jabłko, wiśnie i 2/3 orzechów wymieszać z ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Dodać majonez, wymieszać. Przybrać resztą orzechów i winogronami.

Spróbuj

Zamiast majonezu możesz przygotować tę sałatkę z sosem winegret na bazie octu balsamicznego lub winnego, soli, cukru, pieprzu i oleju sezamowego lub arachidowego.