SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

● ananas
● 4 filety z piersi kurczaka
● 20 dag mrożonego zielonego groszku
● kawałek czerwonej papryki
● 2 łyżki masła
● łyżka curry
● 1/3 szklanki śmietany 18%
● 2 łyżki soku z cytryny
● łyżka sosu sojowego
● 3 łyżki oleju
● listki mięty do dekoracji
● sól, pieprz

Filety z kurczaka umyć, osączyć, natrzeć curry, solą pieprzem. Masło stopić na patelni, włożyć filety, smażyć po 4-5 minut z każdej strony, ostudzić.
Ananasa obrać, przekroić, wyciąć głąb. Miąższ pokroić na małe kawałki, włożyć do miski. Groszek gotować 5 minut w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę oczyścić z pestek, miąższ pokroić w małą kostkę.
Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym, sosem sojowym, olejem, szczyptą soli i pieprzu.
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem, papryką i kawałkami ananasa. Przyprawić, dodać groszek, wymieszać. Udekorować listkami mięty.

NASZA RADA

Podczas smażenia do mięsa można dodać łyżkę startego miąższu z ananasa. Dzięki temu kurczak zyska ciekawy, słodkawy smak.