SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ryżu
  • średnia główka kapusty (ok. 1 kg)
  • 3 łyżki musztardy
  • 400 ml rosołu z kostki
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz

Mleko podgrzać. 2 łyżki masła rozgrzać w rondlu, wsypać ryż, przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem, wlać gorące mleko, zamieszać. Gotować około 15 minut na niewielkim ogniu.
Kapustę oczyścić, odrzucić zwiędłe liście, wykroić głąb. Oddzielić 12 ładnych zewnętrznych liści, skroić zgrubiałe żyły. Liście opłukać, zanurzyć na 2 minuty w osolonym wrzątku, wyjąć, opłukać w zimnej wodzie. Pozostałą kapustę drobno poszatkować.
Mięso wymieszać z ryżem, poszatkowaną kapustą oraz musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty położyć porcję farszu, zawinąć dolną krawędź, następnie boki liścia, zwinąć w rolady.
Pozostałe masło rozgrzać na patelni, obsmażyć gołąbki ze wszystkich stron, przełożyć do brytfanny. Gołąbki posmarować miodem, podlać rosołem.
Gołąbki piec 45 minut w temperaturze 200 C. Od czasu do czasu odwrócić i polać sosem z pieczenia. Podawać z pur e ziemniaczanym i żurawiną.