Składniki na 6 porcji
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- sok z 1 cytryny
- 8 łyżek soku ananasowego
- 6 łyżek keczupu
- słoik sosu musztardowego
- sól, pieprz
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na kawałki (z 1 lub 2 kostkami), natrzeć solą i pieprzem.
Miód wymieszać z oliwą, musztardą, sokiem z cytryny, sokiem ananasowym i keczupem, przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
Kawałki mięsa ułożyć w misce, polać marynatą, przykryć, wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Żeberka osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie, grillować ok. 25 minut często obracając i smarując marynatą. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw i sosem musztardowym.