Dla 4 osób

  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki kaszy kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka
  • jajko
  • 3/4 szklanki ryżu
  • po małym strąku czerwonej i żółtej papryki
  • mała cebula
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 10 łyżek oleju
  • bułka tarta
  • opakowanie naturalnego serka homogenizowanego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanej zieleniny
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Ryż wypłukać. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Wrzucić ryż. Chwilę razem smażyć. Partiami wlewać do ryżu bulion i gotować mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Przy ostatniej porcji bulionu wrzucić paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Serek wymieszać z jogurtem i zieleniną . Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mięso wyrobić z jajkiem, kaszą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować owalne kotlety. Obtoczyć je w bułce i usmażyć na oleju. Podawać z ryżem i warzywami, polane serowo-jogurtowym sosem.