Dla 4 osób

  • sprawiony sandacz o wadze ok. kilograma
  • 300 g pieczarek
  • bułka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka

 
Rybę sprawić, opłukać, osączyć. Oprószyć solą od środka i na zewnątrz. Wstawić na 30 minut do lodówki. Pieczarki obrać, kilka odłożyć. Pozostałe razem z bułką pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wymieszanego z połową masła. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić rybę. Otwór zszyć. Ułożyć w żaroodpornym, wysmarowanym resztą oleju naczyniu.
Śmietanę wymieszać z mąką. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem zalać rybę. Posypać pokrojonymi grubo pozostałymi pieczarkami. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Nasza rada

Ryba będzie miała bardziej wykwintny charakter, jeśli pieczarki zastąpimy prawdziwymi suszonymi grzybami.