Dla 4 osób

  • 400 g wieprzowego mielonego mięsa
  • 200 g ryżu
  • główka włoskiej kapusty
  • 4 pomidory
  • cebula
  • 4 dymki
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka
  • 3 łyżki oleju

Ryż opłukać, zalać zimną wodą. Odstawić na 20 minut. Kapustę umyć. Odciąć 8 zewnętrznych liści. Na 3 minuty włożyć je do wrzątku, przelać zimną wodą. Odciąć grube części. Natkę posiekać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Ryż osączyć. Razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przecierem pomidorowym i natką dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Farsz rozłożyć na liściach kapusty. Z każdego liścia uformować mieszek i przewiązać bawełnianą nicią. Dymkę obrać, pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Resztę kapusty pokroić w paski. Razem z dymką podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, na wierzchu ułożyć kapuściane mieszki. Podlać 2-3 łyżkami wody. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 30 minut na średnim ogniu.