Składniki na 4 porcje

  • 80 dag ziemniaków
  • 4 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki margaryny
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

SOS:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 10 dag suszonych chińskich grzybów
  • pęczek dymki
  • 2 pomidory z puszki
  • 150 ml mleka
  • 15 dag śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • żółtko

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić. Ostudzić, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać orzechy, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Łyżkę margaryny rozgrzać na patelni, wykładać porcje ziemniaków formując placuszki. Każdy placuszek polać łyżką mleka. Smażyć 5 minut, po czym trzymać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.

Sos: suszone grzyby namoczyć na 30 minut w letniej wodzie, odcedzić i pokroić w paski.
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w plasterki. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Pomidory pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać w rondlu, włożyć dymki, smażyć 3 minuty, dodać pomidory, przesmażyć, zdjąć. Na tę samą patelnię włożyć grzyby i smażyć 5 minut.
Wlać mleko wymieszane ze śmietaną i gotować na małym ogniu 15 min. Żółtko rozmącić z 3 łyżkami sosu, dodać, wymieszać (nie gotować!).
Do sosu dodać dymkę i pomidory. Podawać z placuszkami.