Porcja: 198 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 4 porcje

  • 1/3 chleba typu ciabata
  • 4 łyżki oliwy
  • miks sałat
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • ogórek
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g sera feta
  • sól
  • pieprz

Chleb pokroić w kostkę. Skropić 2 łyżkami oliwy i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażyć, aż chleb lekko się zrumieni. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć do miski. wrzucić przekrojone na pół oliwki, pokrojony w kostkę ogórek, pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz pociętą w piórka cebulę. oprószyć solą, pieprzem i polać resztą oliwy wymieszanej z ziołami prowansalskimi. Na końcu sałatkę posypać pokruszoną fetą i grzankami.